Stadsarchief
Stadsarchief Almere en de geschiedenis van de stad

Stadsarchief Almere en de geschiedenis van de stad

Stadsarchief Almere bewaart de geschiedenis van de stad. Nou kun je denken: ‘archief’, dat klinkt saai. Maar de ontwikkeling van new town Almere is een bijzonder en juist heel boeiend verhaal.

Almere is een pioniersgemeente waar op de drooggevallen zeebodem in amper 50 jaar een compleet nieuwe stad is gebouwd. Het is een van de weinige gemeenten in Nederland waar vanaf het Ă¡llereerste begin veel foto’s, documenten en originele plannen bewaard zijn gebleven.

Geheugen van de stad

Dat bewaren, dat doen wij. Naast alle archieven van de gemeente, waaronder alle bouwdossiers, bewaart het stadsarchief ook particuliere archieven, van organisaties en interessante inwoners. Onder andere de archieven van een aantal peetouders, de eerste groep ambtenaren die de stad bedacht.

Het archief is niet alleen het geheugen van de stad, maar draagt ook bij aan een transparante overheid en aan het versterken van de identiteit en een gevoel van trots bij de bewoners van de stad, en ook bij de werknemers van de gemeente.

Stadsarchief valt onder de afdeling Concern Control omdat zij een toetsende rol hebben vanuit de archiefwet!

Geheugen van de stad

Beeldbank met 100.000-en foto's

Al dat mooie materiaal maakt het stadsarchief voor iedereen toegankelijk Dat doen we onder andere  via een uitgebreide beeldbank met 100.000-en foto’s van Almere, bijna 1000 uur gedigitaliseerde video-opnamen van de lokale zender Almere TV, tienduizenden documenten en boeken. Heel veel materiaal is online beschikbaar en anders kunnen belangstellenden op aanvraag analoog materiaal komen inzien.

Beeldbank met 100.000-en foto's

Welkom

Verder organiseert Stadsarchief Almere tentoonstellingen en presentaties over de collectie en vertellen we daarmee het Verhaal van Almere. In al onze projecten verbinden we het heden aan het verleden, en andersom.

Het Stadsarchief Almere ligt pal tegenover het Stadhuis in Almere Stad, in de plint onder de bibliotheek. Kom eens langs tijdens onze openingstijden op dinsdag, woensdag of donderdag van 12.00 - 16.00 of neem contact op via de mail. We helpen je graag als je informatie over Almere zoekt, of andere vragen hebt. 

Welkom
Ssstttt.....niet verder vertellen

Ssstttt.....niet verder vertellen

Mocht je besluiten te gaan solliciteren bij Almere en ken je de geschiedenis –nog– niet heel goed dan kun je natuurlijk altijd goede sier maken met een paar belangrijke jaartallen en feiten zoals bijvoorbeeld:

  • In 1968 valt de polder droog.
  • In 1971 gaat Projektburo Almere van start en bedenken de peetouders een ‘meerkernige stad’, met losse stadsdelen met ieder een eigen karakter en er tussenin veel groen.
  • In 1975 start de bouw van de eerste woningen in Almere Haven.
  • In 1976 ontvangt familie de Clerk, woonachtig aan de Schoolwerf, de eerste sleutel.
  • Vanaf 1980 wonen mensen in Almere Stad, vanaf 1983 in Almere Buiten en vanaf 2005 in Poort.
  • In 1984 wordt Almere pas officieel een gemeente.
  • In 1994 wordt de 100.000-ste inwoner geboren.
  • In 2008 worden de Almere Principles opgesteld met als 7e principe: ‘Mensen maken de stad’.
  • In 2023 wordt Hein van der Loo geĂ¯nstalleerd als nieuwe burgemeester.
  • In 2026 viert Almere het 50-jarig bestaan.

En wil je nog veel meer weten, kijk eens op stadsarchief.almere.nl, bijvoorbeeld onder de foto van de maand of neem contact op via stadsarchief@almere.nl