Gebiedsontwikkeling

Dat we al goed op stoom zijn kun je met eigen ogen zien op diverse plekken in de stad. En er zit nog veel meer in pijplijn en nóg zijn er voor ontwikkelende partijen kansen om met beide handen aan te grijpen. Almere geeft een enorme variatie aan grond uit en in de stad zijn lege panden te vinden waar transformatie mogelijk is. 

Neem een kijkje in Almere Poort. Een nieuw stadsdeel aan het water en naast een bos. Het heeft een mooi strand en een prachtige jachthaven die samen een scala aan watersportmogelijkheden bieden. Het stadsdeel ligt aan de A6, vlakbij Amsterdam en 't Gooi en heeft een eigen NS station en een goede busverbinding met de andere delen van Almere. Extra interessant zijn de ontwikkelingen in de deelgebieden Europakwartier OostDuin en Pampushout

Mattijs Pagie - “We zijn er om een stukje stad te maken voor iedereen. Ook voor dieren en planten."

De symbiose tussen mens en natuur komt steeds meer terug in onze plannen.” Stedenbouwkundige Mattijs Pagie werkt bij Gebiedsontwikkeling en houdt zich vooral bezig met transformatieprojecten. Of zoals hij zegt: “Een stukje bestaande stad nieuw leven inblazen.”

 

Mattijs Pagie - “We zijn er om een stukje stad te maken voor iedereen. Ook voor dieren en planten.
Christian van Elven - “Ik zie kansen in een gezonde verstedelijking”

Christian van Elven - “Ik zie kansen in een gezonde verstedelijking”

Junior-stedenbouwkundige Christian van Elven houdt zich bij Gebiedsontwikkeling bezig met plannen op verschillende schaalniveaus. Van verkavelingsplan tot straatinrichting en van bouwblok tot stoeptegel.. Op dit moment is hij bezig met de waterwoningen aan de Frankrijkkade. De Frankrijkkade is één van de laatste stukken van Europakwartier West. “Het gebied is nog niet uit ontwikkeld,” zegt Christian. “Er komen 13 waterwoningen. We hebben een participatietraject opgezet met omwonenden. Daarin hebben we onder meer de vraag gesteld wat zij het passend vinden in de wijk en waar ze zich zorgen over maken. Zo had omwonende zorgen over de bouwhoogte, het parkeren en de positionering van de bergingen. Deze wensen en zorgen nemen we mee bij de planuitwerking, waarbij we zo goed mogelijk proberen de belangen tegen elkaar af te wegen. 

Rinse Bakker - “Er liggen veel uitdagingen en dat maakt het werk extra bijzonder”

Rinse Bakker is senior projectmanager gebiedsontwikkeling en heeft de projecten Randstad, en recent de Wisselweg onder zijn hoede binnen Almere Centrum. Hij werkt nu een jaar bij de gemeente Almere. Hiervoor werkte hij als senior projectmanager gebiedsontwikkeling voor de gemeente Amsterdam.

Rinse Bakker - “Er liggen veel uitdagingen en dat maakt het werk extra bijzonder”
Maarten Drost - Transformeren maakt de stad af!

Maarten Drost - Transformeren maakt de stad af!

“Almere is in 45 jaar uitgegroeid tot een volwaardige stad. Bij deze groei zie je in de bestaande stad  heel veel gebeuren. Zoals het ombouwen van een kantoorpand naar woningen of het veranderen van de bestemming van de grond. Verschillende functies krijgen in de bestaande stad hun plek. Hoe transformeer je in de ideale wereld? Er liggen kabels en leidingen, er is een wegenstructuur en je hebt te maken met omwonenden. Hoe ziet het speelveld eruit? Hoe doe je dat met ontwikkelaars beter en slimmer?”

Jeffrey van 't Hof - Projectmanager Ontwikkeling

Jeffrey van 't Hof - Projectmanager Ontwikkeling

In tien jaar bijna 25.000 nieuw woningen bouwen. Het kan in Almere en Almere kan het. De afdeling Gebiedsontwikkeling van Gemeente Almere werkt met veel bezieling aan de ontwikkeling en realisatie van deze ambitieuze plannen.

Jeffrey van ’t Hof is Projectmanager Ontwikkeling bij ​de afdeling Gebiedsontwikkeling. Een van zijn taken is ‘tenderen’; het aanbesteden van de verkoop van grond. “Wij verkopen grond voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld woningen of bedrijven en geven ontwikkelaars de kans om hierop in te schrijven.”

“Het is erg leuk om in Almere te werken: je hebt hier heel bijzondere projecten en er zijn maar weinig gemeenten die eigen grond uitgeven.

Linda den Iseger - Adviseur Uitgifte en Vastgoed


“Ik mag me zowel met bedrijventerreinen als met woningbouw bezighouden. Van een deal met heel veel grondoppervlak voor een groot bedrijfspand tot bedrijven 
met buitenlandse investeerders of bedrijven die ook hun medewerkers willen laten meeverhuizen. En van grote investeerders die een pand neerzetten en een eindgebruiker zoeken tot kleine bedrijven die een pand bouwen met eigen geld. Daar spelen ook hele andere emoties. Want die laatsten hebben vaak hun eigen vermogen, hun pensioen erin zitten. Bij woningbouw heb je weer te maken met andere spelers. Van beleggers en ontwikkelaars tot woningbouwcorporaties

 

Linda den Iseger - Adviseur Uitgifte en Vastgoed

Een ander stadsdeel dat we graag in de spotlight zetten is Almere Hout. Rust, ruimte en groen, maar wel aan de rand van een stad met alle voorzieningen. In Almere Hout kun je wonen in villapark Vogelhorst of het dorp Nobelhorst.

Almere Centrum moet een plek zijn waar je graag wilt wonen, werken, studeren, uitgaan of op een andere manier tijd doorbrengt. Komende jaren is er de kans om 5.000 woningen toe te voegen aan 
Almere Centrum.