Strategisch Businesscontroller Ruimtelijk Domein


36 uur | max. € 96.000 p.j. | geen sluitingsdatum 
Zomaar een dag van de senior adviseur control, Izac van Blijderveen: 

Thuis lees ik, terwijl ik de file afwacht, de stukken van het wethoudersoverleg en geef mijn bevindingen mee aan afdelingshoofd Gebiedsontwikkeling (GO) die hiermee aan de slag moet. Op kantoor aangekomen bespreek ik met collega’s van Financiën en GO welke verbeterslag we kunnen maken op de informatievoorziening rond de grondexploitaties. Na de lunch een overleg over de ambulantisering van de zorg met collega’s van het Sociale Domein. Als uitsmijter van de dag is er een overleg over een project waar grond-, vastgoed- en parkeerexploitatie zijn verweven met facilitair grondbeleid. Als ik naar huis ga en door de stad rijd zie ik elke dag de stad veranderen en hoe leuk is het om daar aan bij te dragen! O ja wel vanavond nog even een paar stukken lezen, maar morgenmiddag neem ik lekker vrij. 

Almere is de snelst groeiende gemeente van Nederland. Dat betekent ook dat we een van de grootste grondbedrijven hebben van ons land, met een enorme ontwikkelopgave. Er zijn nu na ruim 40 jaar meer dan 200.000 inwoners en we groeien door naar de vijfde stad van Nederland met 350.000 inwoners. Dit is inhoudelijk interessant omdat stedenbouwkundig alles mogelijk is in Almere. Voor een financieel strateeg is er in gemeenteland geen spannendere opgave te vinden. Een verkeerde beslissing kan tientallen miljoenen kosten en met een goede beslissing kun je juist veel geld verdienen. 

Wat ga je doen

Je begrijpt dat we in zo’n omgeving een deskundige adviseur nodig hebben die creatief is, slimme oplossingen kan verzinnen, maar die tegelijk het grote belang van een financieel gezonde gemeente in het oog houdt. Je laat je niet zomaar meeslepen in het enthousiasme van gedreven collega’s, maar denkt na over risico’s, kansen en bedreigingen. 

Je bent deskundig op je vakgebied. Je wordt vaak gevraagd om je mening. Je zit namens de afdeling Financiën en Control in twee belangrijke wekelijkse overleggen. In het eerste overleg worden alle grondexploitatieprojecten en initiatieven in het ruimtelijk domein besproken. In het tweede overleg worden alle grote investeringen en onderhandelingsinzetten besproken. Je adviseert daarbij de afdeling economische ontwikkeling en grondzaken en de afdeling gebiedsontwikkeling. Deze twee afdelingsmanagers nemen de besluiten. Je denkt mee, maar tegelijk bewaak je de financiële positie van de gemeente. Als het nodig is schaal je op naar de afdelingsmanager van Financiën en Control en de wethouder financiën. 

Verder adviseer je over alles wat niet standaard is. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om complexe ruimtelijke projecten,  strategische aankopen, grondbedrijf-transacties, (erf)pachttransacties, huurovereenkomsten en anterieure overeenkomsten. Zo zijn er nog veel meer projecten en strategische vraagstukken waarbij je betrokken wordt. Je zit als een spin in het web van de groeiopgaaf van de gemeente.

Wie ben jij

Jij bent financieel goed onderlegd en overziet wat de gevolgen van het beleid zijn, welke politieke belangen er spelen en of er sprake is van juridische risico’s. Je bent vroegtijdig aangehaakt bij ontwikkelingen en onderhoudt een goed netwerk binnen de organisatie om zo in positie te zijn om vanuit jouw expertise mee te denken maar ook tegengas te bieden wanneer de financiële positie van de gemeente of een ander bestuurlijk belang wordt geraakt.

Je werkt in een compacte ambtelijke organisatie voor een grote stad met bijbehorende uitdagingen. Dat betekent dat jij het verschil kunt maken. Bij allerlei strategisch belangrijke overleggen zit jij aan tafel en speel jij een rol: overleggen met de vak-wethouders, de wethouder financiën, overleg tussen afdelingen, de directie, jij bent de kritische vriend. Je komt te werken in een omgeving met een hoge dynamiek, met bevlogen mensen die zeer betrokken zijn op inhoud. Dat maakt ze ook resultaatgericht en zakelijk. Jij floreert daarom juist in een omgeving waar mensen hun mond open durven te trekken; dat doe jij immers ook. 

Voor deze functie is het nodig dat je grondige kennis hebt van gemeentefinanciën, de aanbestedingsregels en de wet- en regelgeving rond actief en facilitair grondbeleid. Daarnaast algemene kennis van BTW- en VPB regelgeving, de regels omtrent staatssteun en de Wet Markt en Overheid. Voor jou is dat niet spannend; jij weet namelijk welke regelgeving van toepassing is in het ruimtelijk domein. 

Onze arbeidsvoorwaarden

Wij belonen je inzet. In de eerste plaats met een inspirerende werkomgeving en een baan met impact. Als Strategische business controller Ruimtelijk Domein bij gemeente Almere waarderen we dat in de vorm van een:

  • salaris van maximaal € 6.856,- bruto per maand (schaal 14).
  • de mogelijkheid/ruimte om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken.
  • reiskostenvergoeding voor auto of OV. Daarnaast heb je recht op extra reiskostenvergoeding op basis van de fiscaal voordelige 'uitruilregeling'.
  • (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof.
  • dertiende maand en vakantiegeld, opgebouwd via een Individueel Keuzebudget (IKB). Je kunt dit budget op meerdere manieren benutten.
  • uitgebreide keuze aan trainingen en opleidingen, zodat jij je verder kunt ontwikkelen. Jij slim, wij slimmer.

Bovenstaande arbeidsvoorwaarden horen bij een werkweek van 36 uur. Werk je liever 32 of 40 uur per week, dan is dat uiteraard bespreekbaar. Uitgebreide informatie over de arbeidsvoorwaarden vind je op onze website.

Informeren en solliciteren
We hanteren geen sluitingsdatum, dus stuur je cv en brief zo snel mogelijk in. Uiteraard kun je Ronny Roseval, teammanager Control en Advies, bellen als je vragen hebt en hij vertelt je graag meer over de functie. Je bereikt hem via 06 52 78 38 42. Wil je op de hoogte blijven van toekomstige vacatures? Maak dan een vacature alert aan. Of volg ons op LinkedIn.Paulien Wilde | Corporate Recruiter 


Cora Oostrom | Recruitment marketeer