Edwin Vogel - Medewerker handhaving

Edwin Vogel - Medewerker handhaving

Gepassioneerde toezichthouder Brandveiligheid die door zijn achtergrond bij de brandweer nu zijn expertise inzet bij de gemeente Almere. Met meer dan 20 jaar ervaring bij de brandweer, heeft hij de overgang gemaakt naar zijn huidige rol, waarbij hij zich richt op voorlichting en veiligheidssituaties. Zijn dagen zijn gevuld met diverse taken, variƫrend van het controleren van de brandveiligheid bij bedrijven tot het geven van voorlichting aan bewoners. Met een hart voor veiligheid zet hij zich in om de bewoners van Almere bewust te maken over brandveiligheid en de rol van de gemeente daarin.

 ''De mogelijkheden binnen de gemeente zijn legio en ik voel me als een kind in een speeltuin. Het is fijn dat er zo veel ruimte gegeven wordt.''

Hoe ben je bij de gemeente Almere terechtgekomen?
Hiervoor heb ik 20 jaar bij de brandweer gewerkt waar ik onder andere belast was het maken van aanvalsplannen en bereikbaarheidskaarten. Dit zijn de koude taken die ook bij het vak horen. De verbinding met de collega’s VTH van de gemeente werd daardoor steeds sterker. Toen de vacature ‘Toezichthouder brandveiligheid’ vrijkwam was de klik snel gemaakt.

Is de functie heel anders dan je oude functie bij de brandweer?
Bij mijn oude functie in de uitrukdienst van de Brandweer waren er twee kanten: de koude en de warme kant. Bij de warme kant gaat het om het uitrukken, oefenen en onderhoud, en onder de koude kant vallen taken als administratie, voorlichting, controles, bereikbaarheidskaarten etc. In mijn huidige functie vind ik vooral heel veel overeenkomsten in benadering en procedures. Ik ben van de repressie naar preventie gegaan.

Wat vind je het leukst aan dit werk?
Het ene moment ben je voorlichting aan het geven aan oudere mensen in het bejaardentehuis en het andere moment ben je met klanten aan het werk hoe zij hun bedrijf/woning brandveilig kunnen maken. Dat stuk voorlichting vind ik geweldig! Het gaat niet alleen om brandveiligheid maar ook veilig leven. Het is veel breder. Het gaat eigenlijk om de vertaalslag tussen de regelgeving en stukje bewustwording van de veiligheid. Daar zit ook meteen mijn motivatie in. Ik ben ook nooit uitgeleerd over dit onderwerp!

Wat zou je een nieuwe collega willen meegeven?
Ik zou een nieuwe collega willen adviseren om goed om zich heen te kijken, maar wel gefocust te blijven op de taken die voor hen liggen. Want de mogelijkheden binnen deze functie zijn legio, maar je kerntaken zijn uiteindelijk het belangrijkst. Het is natuurlijk mooi dat er veel mogelijk is. Ik zie veel uitdagingen en er wordt ruimte gegeven voor ontwikkeling.

Word je weleens verrast in dit werk?
De herkenning en erkenning van mensen verrast me! Ik kom nu bij bedrijven en personen waar ik vroeger wel eens een inzet heb gehad. Dat schept direct een connectie en maakt het werk inhoudsvol en interessant.

Wat merkt de inwoner van jouw werk?
De inwoners merken dat de gemeente heel bewust bezig is met de veiligheidsketen. Ik ben betrokken vanuit de brandveiligheid en zorg ervoor dat bewoners een beter beeld krijgen van veiligheid. Ik geef een menselijke uitleg bij alle regels die wij vanuit de gemeente hebben.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
We beginnen de dag met koffie en kijken wie er aanwezig is. Daarna bekijken we de inkomende e-mails en de planning voor die dag, zoals controles en voorlichtingssessies. Vervolgens voeren we de geplande activiteiten uit en doen we de administratie die daarbij komt kijken, vaak met een juridisch aspect.