Beleidsadviseur Toezicht & Handhaving


36 uur | € 3.348 - € 4.859 | geen sluitingsdatum
Het lijkt zo voor de hand te liggen. Als iemand zich niet aan de regels houdt dan treedt de overheid handhavend op. Regels zijn er immers niet voor niets. Jammer genoeg leidt het stellen van regels alleen niet tot altijd regelnaleving. Daartoe moeten mensen de regels kennen en het nut er van inzien.  Met een heldere en haalbare kijk op toezicht en handhaving  ga jij het (spontane) naleefgedrag van bewoners en bedrijven bevorderen. Zo help jij Almere zich zo mooi, leefbaar, veilig en duurzaam mogelijk te ontwikkelen.

Bij het karakter van Almere past het om bewoners en bedrijven maximaal de ruimte te bieden om invulling te geven aan hun omgeving en de manier waarop er samen wordt geleefd. We hebben hier bijvoorbeeld niet voor niets Oosterwold, waar kopers van een kavel met minimale spelregels mogen bepalen hoe hun huizen, de wegen en paden, het groen en de openbare ruimte eruit komen te zien. Om prettig te kunnen (blijven) samenleven is ook hier regelgeving en handhaving onontbeerlijk. Maar wel op een manier die past bij het DNA van Almere.

Wat is jouw rol

Door vraagstukken op het gebied van toezicht en handhaving voor te zijn en op te lossen, zorg je er als beleidsadviseur voor dat projecten en initiatieven de stad verrijken. Soms door de grenzen van de wet op te zoeken, soms door samen met collega’s van de provincie en het Rijk over alternatieve oplossingen na te denken. Altijd met veiligheid voorop en de aankomende Omgevingswet in je achterhoofd. Daarnaast:

 • adviseer je je collega’s over de handhaafbaarheid van hun beleidsvoorstellen. 
 • zorg je voor een goed netwerk zodat je kennis en ervaring met partners kunt delen. 
 • vertaal je ontwikkelingen op het gebied van toezicht en handhaving naar concrete voorstellen. 
 • beantwoord je vragen vanuit het bestuur, maatschappij en media.
 • ondersteun je teams bij het programmeren en verantwoorden van de uitvoering met allerlei rapportages. 

Wie ben jij

Je snapt dat toezicht en handhaving geen doel is maar een middel om een doel te bereiken. Daar direct achteraan staat je vermogen om oplossingen te zoeken die de handhaafbaarheid vergroten. Dat maakt dat je creatief en innovatief bent, dat je ideeën bedenkt die je vol verve en met overtuiging over de bühne weet te brengen. Je bent ook pragmatisch, in die zin dat je een realist bent van wat kan en niet kan. Je bezit de nodige tact, je bent politiek-bestuurlijk sensitief en je snapt in welke omgeving je acteert en welke adviesstijl daarbij hoort. Wanneer er welke ruimte is voor het experiment en wanneer de kaders de kaders zijn. Je adviseert overtuigend, open en transparant en je praat makkelijk met allerlei mensen op verschillende niveaus. 

Wat heb je verder in huis

 • WO-diploma in de richting bestuursrecht, bestuurskunde, veiligheid of vergelijkbaar.
 • Up to date kennis van en relevante werkervaring op het gebied van toezicht en handhaving in de bebouwde omgeving maar ook in de openbare ruimte (Omgevingswet, Wabo, Kwaliteitscriteria VTH, APV etcetera). We vinden je reeds behaalde resultaten belangrijker dan het aantal jaren werkervaring dat je hebt, dus vertel ons vooral meer wat je eerder al bereikt hebt of over je grootste succes tot nu toe.

Het aanbod

Wij belonen je inzet. In de eerste plaats met een inspirerende werkomgeving en een baan met impact. Als beleidsadviseur Toezicht en Handhaving bij gemeente Almere waarderen we dat in de vorm van een:

 • salaris van maximaal  € 4.859,-  bruto per maand
 • de mogelijkheid/ruimte om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken.
 • reiskostenvergoeding voor auto of OV. Daarnaast heb je recht op extra reiskostenvergoeding op basis van de fiscaal voordelige 'uitruilregeling'.
 • dertiende maand en vakantiegeld, opgebouwd via een Individueel Keuzebudget (IKB). Je kunt dit budget op meerdere manieren benutten.
 • uitgebreide keuze aan trainingen en opleidingen, zodat jij je verder kunt ontwikkelen. Jij slim, wij slimmer. 

Bovenstaande arbeidsvoorwaarden horen bij een werkweek van 36 uur. 

Interesse

Wij weten, met jouw talent heb jij in deze markt de banen voor het uitkiezen. Wij denken echter dat Almere je serieus veel te bieden heeft, vanwege de pioniersgeest in stad en organisatie en de ruimte voor het experiment. Daarom nodigen we je van harte uit om informeel een kop koffie te komen doen met Nicolette Lensen, zij  maakt hier graag ruimte voor in haar agenda. Je kunt haar bereiken op 06 51 02 84 58 of via nlensen@almere.nl

Solliciteren

Van jou hoeven we geen uitgebreide motivatiebrief te ontvangen (tenzij je die graag schrijft), wel graag je cv. Vertel ons in een paar zinnen waarom je denkt te passen in deze organisatie en in de functie. Dat mag ook in een filmpje, via een prezi of op een wijze die bij jou past. We hanteren geen sluitingsdatum, dus doe het gewoon zo snel mogelijk. Bij wederzijdse interesse maken we dan op korte termijn een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Solliciteren kan middels de oranje sollicitatieknop.

Meer over het team

Gemeente Almere is de snelst groeiende gemeente van Nederland. Het zal je duidelijk zijn: daar heeft jouw afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving (VTH) dagelijks mee te maken. Bij VTH werkt een vaste kern van zo’n 110 medewerkers. Daarbinnen is het aan jou en je 12 collega’s van het team Beleid & Advies om samen met anderen Almere elke dag een stukje mooier te maken. Onze werksfeer kenmerkt zich door een open transparante houding naar elkaar en naar de vraagstukken waar we mee bezig zijn.  Waar nodig zetten we samen de schouders eronder en zijn we bereid om elkaar te helpen en van elkaar te leren. We geven elkaar de ruimte als het gaat om het kiezen van een aanpak die bij jou past. We  houden elkaar scherp op het betrekken van de omgeving.

De kracht van het verschil

Gemeente Almere streeft naar een inclusieve cultuur waarin we diversiteit omarmen. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt – niet ondanks maar dankzij de verschillen. Talent als basis en diversiteit als kracht. Het succes van onze organisatie staat of valt met de kwaliteit én de diversiteit van onze mensen.Paulien Wilde | Corporate Recruiter

Willem van Beurden | Corporate Recruiter