Juridisch Beleidsadviseur Fysieke leefomgeving

 

 

Juridisch beleidsadviseur Fysieke leefomgeving

36 uur | € 3.920 - € 5.519 |  geen sluitingsdatum

Vacaturetitel
 

 

 

Als juridisch beleidsadviseur fysieke leefomgeving heb je een adviserende rol in het heetst van de strijd, waarbij je veel overlegt en schakelt met collega’s en adviseert aan wethouders en burgemeester over uitlopende onderwerpen. Een mooie en uitdagende combinatie waarbij je juridische en beleidsmatige aspecten soepel combineert in een dynamische omgeving.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tineke de Bruijn, teammanager Beleid en Advies VTH over een 'typische werkdag'

“Elke maandag trappen we met het team de week af. We diepen dan een beleidsthema of vraagstuk uit. Daarna schuif je aan bij de wethouder, omdat er een lastig dossier op tafel ligt, waar gisteren al een knoop over doorgehakt moest worden. Jij hebt de voors- en tegens van alle keuzes op een rij gezet en adviseert de wethouder daarover. Na dit overleg pas je de bestuurlijke stukken aan en zorg je dat iedereen binnen de afdeling weet wat er moet gebeuren om het dossier tot een goed einde te brengen. Je overlegt daarna met een teammanager; er moet een plan van aanpak komen voor een regelmatig terugkerend knelpunt in de uitvoering. Aan jou de taak om het vraagstuk helder te krijgen en het waar nodig in het MT VTH te agenderen. Tenslotte duik je nog in wat oude beleidsnota’s of wetten, om een ingewikkelde vraag van een collega afdeling van een antwoord te voorzien. Kortom: never a dull moment”. 

Wat ga je doen

De Omgevingswet zorgt ervoor dat het werk van de gemeente fundamenteel gaat veranderen. Daarbij ligt de nadruk op vooraf kaders stellen en daarna loslaten en faciliteren van inwoners en ondernemers. Bij het karakter van Almere past het om bewoners en bedrijven maximaal de ruimte te bieden om invulling te geven aan hun omgeving en de manier waarop er samen wordt geleefd. We hebben hier bijvoorbeeld niet voor niets Oosterwold, waar kopers van een kavel met minimale spelregels mogen bepalen hoe hun huizen, de wegen en paden, het groen en de openbare ruimte eruit komen te zien. Om prettig te kunnen (blijven) samenleven is ook hier regelgeving belangrijk, maar wel op een manier die past bij het DNA van Almere, waarbij we ook dingen bewust aan de markt overlaten. Ook staan we aan de vooravond van de Floriade 2022, waarin we voorop willen lopen op het gebied van innovatieve bouw. We experimenten en leren daardoor dagelijks!

Door vraagstukken op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving voor te zijn en op te lossen, zorg je er als juridisch beleidsadviseur voor dat projecten en initiatieven de stad verrijken. Soms door de grenzen van de wet op te zoeken, soms door samen met collega’s van de provincie en het Rijk over alternatieve oplossingen na te denken. Altijd met veiligheid voorop en vanuit de bedoeling van de omgevingswet.  

Als juridisch beleidsadviseur adviseer je je collega’s over hun (beleids)voorstellen, waarbij je de ene keer aan het stuur zit, en een andere keer op de achterbank. Je zorgt voor een goed netwerk zodat je kennis en ervaring met partners kunt delen. Je beantwoordt vragen vanuit het bestuur, raad en maatschappij, vaak als verantwoording van bepaald uitgevoerd beleid. Ook weet jij, door je kennis van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging welke keuzes we als gemeente moeten maken bij de implementatie van beide wetten en begrijp je welke keuzes het bestuur en raad hierin kunnen maken. Jij weet hierbij een goed verhaal te schrijven waarbij je keuzes duidelijk, in begrijpelijk taal, weet uit te leggen en toe te lichten. 

Wie ben jij

Je bent een overtuigd voorstander van “minder regels, meer uit de bedoeling”. Je bent generalist met de nodige juridische kennis, die verder denkt dan het toepassen van louter wet- en regelgeving. Jouw blik is gericht op buiten. Jij werkt voor de stad. Dat maakt je dienstverlenend en zeer klantgericht. Jij stelt onze inwoners voorop. Je snapt hoe de wereld in elkaar steekt en dat wij als gemeente soms een beslissing nemen, denkend vanuit de impact die het heeft op onze inwoners en ondernemers, waar ook kritiek op kan komen. Je bent stressbestendig en je deinst niet terug voor ‘spoedjes’. Jij hebt daarnaast het vermogen om je door taaie dossiers te slaan en in scenario’s te denken. Je bent analytisch sterk, slim en snel. 

Je bent creatief en innovatief en komt met ideeën voor de stad, die je vol verve en met overtuiging over de bühne weet te brengen. Je bent ook pragmatisch, in die zin dat je een realist bent en snapt wat kan en niet kan. Je bezit de nodige tact, je bent politiek-bestuurlijk sensitief en je snapt in welke omgeving je acteert. Je weet wanneer er welke ruimte is voor het experiment en wanneer de kaders echt vaststaan. Je adviseert overtuigend, open en transparant en je praat makkelijk met allerlei mensen op verschillende niveaus. 

Wat heb je verder in huis

  • WO-diploma rechten, of bijvoorbeeld bestuurskunde met juridische insteek.
  • Up to date kennis van bestuursrecht, en omgevingsrecht, zoals de Omgevingswet, WKB maar ook omtrent Bibob of demonstraties is een pré, maar laat je niet afschrikken als dat nog niet tot je basis uitrusting behoort. 

Ervaring met (juridische) advisering opgedaan bij een andere gemeente, de provincie, het Rijk of bij een overheidsadviesbureau is mooi meegenomen. Talent, motivatie en creativiteit vinden we echter zeker zo belangrijk. Daarom staan we nadrukkelijk ook open voor jonge talenten zonder veel ervaring, die in deze functie kunnen groeien.  We lopen landelijk voorop met nieuwe regelgeving en hebben met 13 collega’s een fijn en veilig team waar we goed samenwerken met elkaar.

Arbeidsvoorwaarden
Wij belonen je inzet. In de eerste plaats met een inspirerende werkomgeving en een baan met impact. Als juridisch beleidsadviseur bij gemeente Almere waarderen we dat in de vorm van een:

  • salaris van maximaal 5.519,- bruto per maand (afhankelijk van je kennis en ervaring behoort plaatsing in een aanloopschaal tot de mogelijkheden).
  • de mogelijkheid/ruimte om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, vanwege COVID-19 werken we op dit moment zoveel mogelijk thuis.
  • reiskostenvergoeding voor auto of OV. 
  • (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof.
  • dertiende maand en vakantiegeld, opgebouwd via een Individueel Keuzebudget (IKB). Je kunt dit budget op meerdere manieren benutten.
  • uitgebreide keuze aan trainingen en opleidingen, zodat jij je verder kunt ontwikkelen. Jij slim, wij slimmer.

Bovenstaande arbeidsvoorwaarden horen bij een werkweek van 36 uur. Werk je liever 32 of 40 uur per week, dan is dat uiteraard bespreekbaar. Uitgebreide informatie over de arbeidsvoorwaarden vind je op onze website.

Informeren en solliciteren
Meer weten? Teammanager Tineke de Bruijn vertelt je er graag meer over. Laat hier jouw gegevens achter, dan neemt ze zo snel mogelijk contact met jou op. Meteen enthousiast? Dan ontvangen wij graag jouw motivatie en CV. Doe het wel zo snel mogelijk, want zodra we een geschikte kandidaat gevonden hebben, sluiten we de vacature.

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige vacatures? Maak dan een vacature alert aan. Of volg ons op LinkedIn.

Meer over afdeling VTH

Gemeente Almere is de snelst groeiende gemeente van Nederland. Het zal je duidelijk zijn: daar heeft jouw afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving (VTH) dagelijks mee te maken. Bij VTH werkt een vaste kern van zo’n 110 medewerkers. Daarbinnen is het aan jou en je 13 collega’s van het team Beleid & Advies om samen met anderen Almere elke dag een stukje mooier te maken. Onze werksfeer kenmerkt zich door een open transparante houding naar elkaar en naar de vraagstukken waar we mee bezig zijn. Waar nodig zetten we samen de schouders eronder en zijn we bereid om elkaar te helpen en van elkaar te leren. We geven elkaar de ruimte als het gaat om het kiezen van een aanpak die bij jou past. We houden elkaar scherp op het betrekken van de omgeving.

Liefde voor Almere

Gemeente Almere wil een overheid zijn die bereikbaar en begripvol is voor iedereen. Een organisatie die doet wat nodig is om in de behoeften van de stad en haar inwoners te voorzien. Werken bij Almere is daarom een kwestie van het hart. Gewoon, omdat het goed voelt om het verschil te maken voor onze inwoners. We kunnen de stad alleen maximaal bedienen met medewerkers die oprecht betrokken zijn bij Almere, de stad goed (willen leren) kennen en die het verschil willen maken. 

 

 

 

Paulien Wilde 

Corporate Recruiter 

 

Cora Oostrom

Recruitment marketeer